Welkom bij Praktijk voor Voetreflex Miranda

Winter

  • Geplaatst door: Miranda

De winter is de tijd van naar binnen keren, rust voor jezelf nemen, je warm kleden en warm eten. 

In de winter is de natuur ook in haar schulp gekropen, het meeste blad is van de bomen en de groei staat even stil.

In de traditionele Chinese geneeskunde onderscheidt men 5 elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Chinezen zien deze elementen als primaire krachten binnen het universum. Het element dat tijdens de winter overheerst is Water. Kijk dus niet gek op als je je gespannen en vermoeid voelt. Want precies dát is wat er kan gebeuren als je waterelement uit balans is. Als je waterelement mooi in balans is, dan vertrouw je op de natuurlijke flow van het leven. Je bent kalm en ontspannen. 

Is je waterelement echter uit balans dan kun je te maken krijgen met allerlei vervelende klachten variërend van gespannen spieren en pijnlijke voeten tot een onaangename lichaamsgeur, blaasontstekingen en mood swings.

Enkele manieren om je waterelement in balans te krijgen en te houden en de winter kalm, fit en happy door te komen zijn:

1) VOLG EEN WINTERDIEET:

Eet vooral warm en gebruik verwarmende ingrediënten in je maaltijden:

Verwarmende ingrediënten brengen je lijf in beweging, warmen het op en helpen bij het afbreken van afvalstoffen. Voorbeelden zijn peper, kaneel, kruidnagel, wortel, venkel en ui.

2) GA ZORGVULDIGER OM MET JE ENERGIE:

Als mens kun je natuurlijk niet in winterslaap gaan, maar je kunt het wél wat rustiger aan doen. Taoïsten noemen dit ‘in yin gaan’. Je keert naar binnen en houdt je leven klein en eenvoudig. De energie die je daardoor opslaat kun je straks gebruiken als voorbereiding op het groeiproces in de lente.

3) HOUD VOORAL JE VOETEN LEKKER WARM:

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is het ontzettend belangrijk om je voeten lekker warm te houden, vooral in de winter. De acupunctuurpunten onderaan je voeten zijn namelijk nauw verbonden met je organen. Als je voeten koud  worden ben je extra vatbaar voor verkoudheid, griep en andere winterse kwaaltjes. Wat helpt is je voeten 2 à 3 keer per week opwarmen met een voetenbadje van 41 – 42 graden celsius. Voor een rustgevend effect kun je 2 druppels essentiële lavendelolie aan het water toevoegen. 

Ook een voetreflexbehandeling kan hierbij ondersteunend werken. Gun jezelf een voetreflexbehandeling!