Welkom bij Praktijk voor Voetreflex Miranda

Voorjaar

  • Geplaatst door: Miranda

Het is voorjaar! De tijd om weer uit je winter-schulp te kruipen en weer energie op te doen uit het heerlijke lente-zonnetje. De energie waarmee we weer nieuwe ideeën creëren. We zijn helaas grotendeels aan huis gekluisterd door het Corona Virus maar de natuur gaat buiten gewoon door. Gelukkig maar, niet alles komt stil te liggen door de Coronacrisis. En we hebben het voordeel dat we door de intelligente lockdown wel, zij het op gepaste afstand van 1,5 meter, naar buiten mogen.

De traditionele Chinese geneeskunde onderscheidt 5 elementen met daaraan gekoppeld 5 seizoenen: hout (lente) , vuur (zomer) , aarde (nazomer), metaal (herfst)  en water (winter). Chinezen zien deze elementen als primaire krachten binnen het universum.

In de lente overheerst het element Hout, dat staat voor geboorte, groei en ontwikkeling. Daarnaast staat het ook voor goed plannen en organiseren en het starten van nieuwe projecten. Wanneer het element Hout in balans is, komt dit tot uiting in een duidelijke visie, flexibiliteit, creativiteit en heldere beslissingen nemen. 

De organen die volgens de TCM gekoppeld zijn aan het element Hout zijn de lever en de galblaas. De lever is verantwoordelijk voor een gelijkmatige verdeling van de energie  in het lichaam, het draagt zorg voor de kwaliteit van het bloed en regelt de levensenergie: Qi. Verder zorgt de lever voor goede doorbloeding van spieren, pezen en gewrichten (soepel aanvoelend) en voor de ogen (helder kunnen zien en  goed bevochtigd zijn). De gezondheid van de lever wordt weerspiegeld in de nagels.

Is het element Hout (lever) uit balans, dan kan dat lichamelijke klachten geven zoals:

  • Hoge bloeddruk
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn en migraine
  • Droge of geïrriteerde ogen/wazig zien
  • Hooikoorts
  • Broze nagels
  • Menstruatieklachten

Er kunnen ook klachten van de galblaas ontstaan, waaronder:

  • Heupklachten
  • Ischias
  • Spit
  • Galstenen

Wanneer het element Hout uit balans is, kan dit ook tot uiting komen in emotionele klachten als woede, frustratie en moodswings.

Het element Hout kun je in balans houden of brengen door bijvoorbeeld op je voeding te letten:

Beter niet eten:

Verwarmende voeding als:

-pepers

-scherpe kruiden

-knoflook (matigen) 

Vermijd ook zoveel mogelijk:

-kleurstoffen

-conserveringsmiddelen

toegevoegde suikers

vette voeding

-koffie

-alcohol

De smaak die bij het element Hout hoort, is zuur. Wil je het element Hout in balans brengen, dan kun je dat doen met behulp van zure en verfrissende voeding. De kleur die bij het element Hout hoort is groen. Dus ook groene voedingsmiddelen helpen om Hout terug in balans te brengen. Tips voor voeding in de lente en om het overheersende Hout element in evenwicht te brengen, zijn:

-Augurken

-Zuurkool

-Spruiten

-Tomaat

-Granen

-Ananas

-Kiwi

-Sinaasappel

-Zure appel

-Citroen

-Kip

-Hibiscusthee

Ook een voetreflexbehandeling kan hierbij ondersteunend werken. Gun jezelf een voetreflexbehandeling. Volg de berichten op deze website of op mijn Facebook- of LinkedIn-pagina wanneer de praktijk weer geopend is.